11.2 C
Brno
Pátek, 18 října, 2024
- Reklama -časopis
- Reklama -časopis
DomůPro ženyJe nejvyšší čas přestat nosit vlnu, říká zakladatelka PETA

Je nejvyšší čas přestat nosit vlnu, říká zakladatelka PETA

Módní průmysl etický ke zvířatům se v lidských myslích nejčastěji spojuje zejména s nenošením kožichů či výrobků z kůže, o kterých je všeobecně známo, jak vznikají a jak se vyrábějí.

Mnohem méně se však mluví o další textilní surovině, a tou je ovčí vlna. Výrobci i konzumenti ji považují za kvalitní materiál s nenahraditelnými vlastnostmi, málokdy však přemýšlejí nad jejím původem a způsobem, jak se dostala do jejich šatníku.

Organizace ochraňující zvířata se to nyní snaží změnit a vlna se dostala do jejich hledáčku.

Video odhalilo týrání
Člověk chová ovce od nepaměti a například na Slovensku se počátky chovu tohoto zvířete datují již do 11. století. Patří k němu také pravidelné stříhání vlny.

V současnosti se ovce chované na vlnu zvyknou stříhat dvakrát do roka. Organizace na ochranu zvířat včetně PETA však upozorňují, že tato procedura může být pro zvířata mimořádně bolestivá a nepříjemná.

Letos například zveřejnily tajně natočené záběry z Austrálie, jejichž prostřednictvím obvinili střihače ovcí z týrání. Zachytili na nich, jak ovce bijí do hlavy a tváří, třouvají je nástroji, kopou do nich či je přitlačují k zemi a skáčou po nich.

Austrálie je přitom producentem kolem 50 procent světové produkce merino vlny.

Nejde však jen o jeden kontinent, podobné podmínky v byznysu s vlnou fungují po celém světě. PETA odhalila podobné praktiky iv USA a kruté zacházení s ovcemi je smutným pravidlem na Středním východě, kam jsou zvířata transportována v nehumánních podmínkách.

„Vlna obecně není něco, o čem lidé přemýšlejí. Nejčastější věc, kterou mi říkají, je – ale vždyť ovce pouze stříhají, nezabíjejí je. Není to tak,“ řekla tehdy a dodala:

„Děje se to na jatkách, kde je přepravní pás a vše je velmi rychlé. Při stříhání jsou ovce často pořezané, ubližuje jim to a dochází tak k vážným zraněním. Není tam nikdo, kdo by se o ně postaral. Lidé, kteří toto dělají, se na ovce dívají jako na objekty.“

Spoluzakladatelka a současná ředitelka PETA, Ingrid Newkirková, věří, že iv tomto boji se ochranářské organizaci podaří vyhrát a přidává se k Alici:

„Lidé budou vždy mluvit – je to jen stříhání. Množství střihačů však užívá drogy, jsou na amfetaminu, protože musí pracovat velmi rychle.

Ovce tloustnou, házejí je na zem, bijí je do tváře. Dělají to pěstmi, kovovými nůžkami, a pak je zašívají bez umrtvení,“ řekla v rozhovoru pro Guardian.

Když známé jméno pomáhá
Velkou naději vkládá Newkirková do mladých lidí. „Ti jsou na vrcholu, chápou to. A ovce jsou tak něžné, krotké a roztomilé!“ říká.

S aktivisty se snaží v osvětě veřejnosti pomáhat i známá jména. Kromě zmiňované Alicie Silverstone je to například herečka Pamela Andersonová nebo herex Joaquin Phoenix.

Ten se angažoval iv televizní a novinové reklamě, která hlásala, že o utrpení ovcí nevěděl. Předvádí v ní však již svůj nový oblek vyrobený z takzvané „future wool“, tedy vlny budoucnosti. Jedná se o oblečení z recyklované bavlny a plastových materiálů.

Ingrid Newkirková také přiznala, že by do svých kampaní rádi přilákala i opravdu velká jména. Jednotkou na jejím seznamu je zpěvačka Beyoncé.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek