11.2 C
Brno
Pátek, 18 října, 2024
- Reklama -časopis
- Reklama -časopis
DomůRady a NávodyPotřebujete výjimečně jet po dálnici? Raději nezapomeňte na známku

Potřebujete výjimečně jet po dálnici? Raději nezapomeňte na známku

Dostanete se na dálnici opravdu jen jednou za dlouhý čas? Chystáte se jet pouze malý kus cesty? Ani přesto nepodceňujte důležitost dálniční známky. Policie i Celní správa totiž disponují moderními metodami sledování, díky nimž jim jen těžko uniknete. Co vám hrozí?

Známka je levnější než pokuta

Policisté v posledních letech nasazují nejnovější typy inteligentních kamer, které bez přestání fotografují poznávací značky projíždějících vozidel. Získané údaje poté samy porovnávají s online databází zaplacených známek. Máte ji? Můžete jet dále. Nemáte? Pak za vámi ihned vyrazí hlídka.

Pojďme si udělat menší porovnání. Jednodenní dálniční známka stojí 200 Kč. Pokuta za jízdu bez dálničky vás vyjde na 5 000 Kč. Ve správním řízení (pokud nezaplatíte včas nebo budete dělat potíže) až 20 000 Kč. Určitě přijdete na to, co je mnohem výhodnější.

Některá vozidla však nemusí denní dálniční známka zajímat. Jedná se o:

  • Ekologická vozidla na elektřinu, vodík, případně hybridní pohon, která produkují méně než 50 gramů oxidu uhličitého na ujetý kilometr.
  • Vozidla přepravující osoby ZTP, ZTP/P.
  • Vozidla přepravující nezaopatřené děti se závažným onemocněním.
  • Historické veterány s průkazem a zvláštní SPZ.

Snadná koupě

Dálniční známka na den se dá koupit opravdu velmi snadno a během pár minutek. Jak na to?

Nejdříve si rozklikněte internetové stránky populárního e-shopu pod výše vloženými odkazy. Tam si vyberte preferovanou podobu známky – jednodenní, desetidenní, měsíční, či roční.

Do tabulky vyplňte SPZ vozidla a zemi jeho registrace. Nezapomeňte ani na datum začátku platnosti známky a svůj e-mail. Ve finále vám stačí zaplatit a počkat si na potvrzovací zprávu (měla by vám přijít maximálně do třiceti minut). Poté můžete vyrazit na cesty.       

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek