8.5 C
Brno
Středa, 21 května, 2025
- Reklama -časopis
- Reklama -časopis
DomůRady a Návody10 nečekaných surovin, které dodají jídlům „živou sílu“

10 nečekaných surovin, které dodají jídlům „živou sílu“

Zdravý jídelníček nemusí být nudný. Naopak – právě rozmanitost, pestrost chutí a nápaditost jsou základem stravování, které tělu skutečně prospívá. Vedle obvyklých „zdravých potravin“ existuje řada surovin, které jsou neprávem přehlížené, a přitom mají skvělý výživový potenciál.

Představujeme deset netradičních, ale snadno dostupných ingrediencí, které obohatí každodenní vaření – nejen o chuť, ale i o „živou sílu“.

1. Černý sezam

Na rozdíl od běžného bílého sezamu má intenzivnější chuť a obsahuje více antioxidantů. Je bohatý na vápník, hořčík i železo. Hodí se na pečivo, do salátů i dezertů.

2. Kvašená zelenina

Kimchi, kysané zelí nebo pickles – to vše obsahuje živé probiotické kultury, které prospívají trávení i imunitnímu systému. Navíc dodají jídlům příjemnou kyselost a křupavost.

3. Žampion mandlový (Agaricus blazei murrill)

Tato méně známá houba má jemnou oříškovou chuť a v tradičním japonském vaření se používá jako součást vývarů. Žampion mandlový vhodně doplní zeleninová jídla nebo lehké polévky – a přitom působí příznivě na celkovou vitalitu organismu.

4. Čerstvé bylinky v nečekaných kombinacích

Petrželka do smoothie? Máta do čočky? Proč ne! Bylinky nejen osvěží chuť, ale i zvýší nutriční hodnotu pokrmu. Nebojte se experimentovat.

5. Pohanka

Tradiční česká surovina s vysokým obsahem rutinu, který podporuje cévní systém. Skvělá do salátů, zapečených pokrmů i jako alternativa k rýži.

6. Spirulina v prášku

Modrozelená sladkovodní řasa s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů. Stačí půl lžičky do smoothie, dresinku nebo domácích energy tyčinek.

7. Olej z černého kmínu

Má výraznou chuť a tradici sahající až do starověkého Egypta. Hodí se do salátů, k pečené zelenině nebo k dochucení luštěnin. Ideální na podzimní a zimní měsíce.

8. Pečené řepy s kakaem

Řepa a kakao? Tahle kombinace je výborná zejména do dezertů – třeba brownies. Řepa přidá vláčnost, barvu i přirozenou sladkost, zatímco kakao podtrhne čokoládovou chuť.

9. Pohankový čaj

Z loupané pohanky se připravuje jemný oříškový nálev, který má hřejivý účinek a prospívá trávení. Alternativa ke klasickému čaji – ideální pro večerní chvíle.

10. Matcha čaj v jídle

Zelený práškový čaj nemusíte pít jen jako nápoj. Skvěle se hodí i do kaší, těsta na lívance, smoothie bowl nebo domácí zmrzliny. Zajímavé barvivo, jemně nahořklá chuť a vysoký obsah antioxidantů v jednom.

Zdravá strava není o omezování, ale o objevování. A právě tyto méně známé suroviny vnesou do vašeho jídelníčku radost i nové benefity. Ať už sáhnete po černém sezamu, fermentované zelenině nebo přidáte žampion mandlový do vývaru, každý malý krok směrem ke kvalitnějším surovinám je krokem ke zdravější každodennosti.

Mohlo by Vás zajímat