Zdravý jídelníček nemusí být nudný. Naopak – právě rozmanitost, pestrost chutí a nápaditost jsou základem stravování, které tělu skutečně prospívá. Vedle obvyklých „zdravých potravin“ existuje řada surovin, které jsou neprávem přehlížené, a přitom mají skvělý výživový potenciál.
Představujeme deset netradičních, ale snadno dostupných ingrediencí, které obohatí každodenní vaření – nejen o chuť, ale i o „živou sílu“.
1. Černý sezam
Na rozdíl od běžného bílého sezamu má intenzivnější chuť a obsahuje více antioxidantů. Je bohatý na vápník, hořčík i železo. Hodí se na pečivo, do salátů i dezertů.
2. Kvašená zelenina
Kimchi, kysané zelí nebo pickles – to vše obsahuje živé probiotické kultury, které prospívají trávení i imunitnímu systému. Navíc dodají jídlům příjemnou kyselost a křupavost.
3. Žampion mandlový (Agaricus blazei murrill)
Tato méně známá houba má jemnou oříškovou chuť a v tradičním japonském vaření se používá jako součást vývarů. Žampion mandlový vhodně doplní zeleninová jídla nebo lehké polévky – a přitom působí příznivě na celkovou vitalitu organismu.
4. Čerstvé bylinky v nečekaných kombinacích
Petrželka do smoothie? Máta do čočky? Proč ne! Bylinky nejen osvěží chuť, ale i zvýší nutriční hodnotu pokrmu. Nebojte se experimentovat.
5. Pohanka
Tradiční česká surovina s vysokým obsahem rutinu, který podporuje cévní systém. Skvělá do salátů, zapečených pokrmů i jako alternativa k rýži.
6. Spirulina v prášku
Modrozelená sladkovodní řasa s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálů. Stačí půl lžičky do smoothie, dresinku nebo domácích energy tyčinek.
7. Olej z černého kmínu
Má výraznou chuť a tradici sahající až do starověkého Egypta. Hodí se do salátů, k pečené zelenině nebo k dochucení luštěnin. Ideální na podzimní a zimní měsíce.
8. Pečené řepy s kakaem
Řepa a kakao? Tahle kombinace je výborná zejména do dezertů – třeba brownies. Řepa přidá vláčnost, barvu i přirozenou sladkost, zatímco kakao podtrhne čokoládovou chuť.
9. Pohankový čaj
Z loupané pohanky se připravuje jemný oříškový nálev, který má hřejivý účinek a prospívá trávení. Alternativa ke klasickému čaji – ideální pro večerní chvíle.
10. Matcha čaj v jídle
Zelený práškový čaj nemusíte pít jen jako nápoj. Skvěle se hodí i do kaší, těsta na lívance, smoothie bowl nebo domácí zmrzliny. Zajímavé barvivo, jemně nahořklá chuť a vysoký obsah antioxidantů v jednom.
Zdravá strava není o omezování, ale o objevování. A právě tyto méně známé suroviny vnesou do vašeho jídelníčku radost i nové benefity. Ať už sáhnete po černém sezamu, fermentované zelenině nebo přidáte žampion mandlový do vývaru, každý malý krok směrem ke kvalitnějším surovinám je krokem ke zdravější každodennosti.